Cum si cand decupam un motiv pe contur

In arta decoupage-ului, 50% din calitatea lucrarii are legatura cu motivul de hartie folosit! Intotdeauna, un motiv care nu este bine decupat va afecta toata lucrarea, iar ea va avea un aspect urat, neingrijit. Exista doua moduri de a decupa un motiv: a taia cu foarfeca sau a rupe cu mana. In toate cazurile, decupatul cu foarfece este solutia perfecta, insa, exista anumite cazuri (putine!!!) cand ne putem usura munca si motivul poate fi doar rupt.

Am ales sa va vorbesc acum despre metoda corecta si care functioneaza de fiecare data: decupatul motivului cu foarfeca.

Avem nevoie de o foarfeca mica, cu capetele drepte, ascutite (pentru a putea intra si in spatii mici). Puteti decupa si cu cutter, dar nu este atat de permisiv la miscari asa cum este foarfeca. ( Atentie! In timp, hartia afecteaza lama forfecutei si ea va tb ascutita)

Decupam cu foarfeca exact pe conturul motivului: 
1. cand fondul servetelului/ hartiei de orez nu poate fi reprodus exact pe suport, motivul va fi decupat perfect, pe conturul atat exterior, cat si interior! In caz contrar, se va vedea culoarea servetelului/ hartiei de orez pe fondul suportului;

2. cand motivul are diverse elemente decorative pe fond si ele nu se pot reproduce intocmai( randuri scrise, arabescuri, etc);
3. decupam cu foarfeca servetelul/ hartia de orez cand dorim sa schimbam culoarea de fond: de exemplu, servetelul/ hartia de orez are culoare de fond roz si noi dorim sa-l aplicam pe un suport ivory!
4. cand dorim sa facem umbre cu patina sau pittorico ( umbrele in decoupage sunt ca apa pentru pesti! 5. cand folosim hartie de decoupage.

Iata un exemplu de servetel decupat pe contur:

 

Acest motiv l-am folosit pe stopitoarea de mai sus!

Spor la decupat!

 

Facebook Comments