Ce este Shabby Chic?

Shabby Chic- un termen foarte la moda, o expresie pe care o auzim foarte des printre cei care se ocupa cu arta in general si cu decoupage-ul, in special. Dar, de cele mai multe ori, informatiile pe care le stim sunt incomplete. Asadar, ce este Shabby Chic?

Inainte de orice, Shabby Chic este un stil. Obiectele decorate in acest stil sunt colorate cu mai multe straturi de culoare si, pe alocuri, se observa trecerea timpului. In zonele  tocite se pot observa nuantele lemnului natural sau ale culorii de bază. Exista colectii intregi de mobilier, decoratiuni interioare, tesaturi sau chiar haine in stilul Shabby Chic.
Cel mai important in acesti stil, sunt nuantele: nuante prafuite, country, pastel. Nicidecum nuante tari, aprinse. Iata cateva exemple:

 

In afară de alb, stilul shabby chic include nuante moi, culori neutre, cum ar fi tonuri de cer albastru, trandafiri roz, nisipiu, eucalipt si bej. Se asorteaza cu elemente ca dantele, flori romantice, elemente din lemn sau sarma, dar toate in aceleasi culori.   
Stilul a început în Marea Britanie şi evocă tipul de decorare găsit în case mari, rustice, unde piesele de mobilier au fost indelung folosite şi au devenit decolorate, vechi. Reciclarea vechilor piese de mobilier de mobilier şi ţesături a fost deosebit de populara şi artizanii au alcătuit o mişcare marginalizată ,contra-cultură, în timpul anilor 1980 când aceste elemente de decor, scumpe si de calitate, au devenit foarte la modă in clasele superioare de mijloc. Interioarele originale shabby chic, de obicei,au fost considerate opere de artă.

Primele forme de shabby chic erau destul de pretentioasedar stilul a evoluat si au aparut mai multe forme de decorare. Acestea variază de la secolul XVIII, cu stilul suedez ( pictatura si decorare) , Chateau franceză, precum şi Shakers American unde simplitatea a fost esenţială.

Termenul Shabby Chic a fost inventat de lumea designerilor de interior din anii 1980 şi a devenit extrem de popular în SUA în anii ‘ 90cu un val de stiluri, de nuante şi efecte,în special pe coasta de vest a Americii, cum ar fi LosAngeles şi San Francisco, cu influenţe puternice din culturi mediteraneene, cum ar fi Provence,Toscana şi Grecia.

 

 

In arta decoupage-ului este musai sa se respecte aceste reguli: cele cromatice si de obtinere a efectului de tocire, uniform si fara zgarieturi.

Cum obtinem acest efect?

Ne dorim sa imitam acest tip de antichizare: cel al obiectului tocit, al culorii sarite si ponosite, un efect cat mai aproape de realitate. Iata cum facem:

Peste o culoare de baza ( de preferat o nuanta mai inchisa) se aplica un strat de ceara-pasta ( nu lumanare!!!! ) si dupa cca 15-20 minute, se aplica cu buretele cea de-a doua nuanta ( vezi tabelele de nuante de mai sus). Se lasa se se usuce foarte foarte bine ( NU folosim uscatorul de par) si apoi smirgheluim pe canturi, pe muchii, prin locurile pe unde un obiect s-ar toci in mod natural din cauza utilizarii lui frecvente. Se poate lacui cu lac pe baza de apa, cu cel putin trei straturi, ideal 4-5, cu timp de uscare intre ele. Lacul, de preferinta, sa fie mat. Sau cel mult satinat.

Tehnica Shabby Chic se poate aplica pe orice suprafata : lemn, sticla, metal, plastic, carton, portelan, etc. Se poate combina cu orice alte elemente si tehnici, atat timp cat va fi respectata regula cromatica. Tehnic vorbind, se poate face Shabby Chic cu mov si galben, insa din punct de vedere estetic, este kitch. Asadar, atentie!

Spor si inspiratie la Shabb-uiala! )))

 

Facebook Comments