Tehnica servetelului e decoupage? Sau despre proasta informare

Aud si citesc din ce in ce mai des de aceasta “Tehnica a servetelului”….

Ce-o fi, habar n-am! Sincer! Eu n-am auzit asta la niciunul dintre cursurile la care am invatat, fie ele in Atena, Milano sau Roma. Nici acum si nici acum 10-11 ani cand am inceput eu…. Peste tot se numeste DECOUPAGE!

De ce, oare, in Romania toata lumea spune: “Aaaa, asta-i tehnica servetelului!!! Stiu si eu sa fac! “?

Ori e lumea foarte talentata, ori e laudaroasa, ori nu stie sa-si caute informatiile.

Dar raspunsul este mult mai serios si trist ! Totul este din cauza lipsei de informatii corecte, din cauza publicitatii prost facute, din cauza faptului ca in Romania cursuri de decoupage fac fie invatacei din tutoriale YouTube , fie comercianti interesanti a-si promova si vinde produsele proprii si fac cursuri pt vanzarea materialelor.

Decoupage-ul este o arta. Este acea arta cu ajutorul careia un suport poate fi decorat in stiluri diferite, cu materiale diferite, dar, INTOTDEAUNA, cu un motiv de servetel, hartie de orez sau hartie de decoupage. Ca lipesti motivul cu adeziv spray sau lichid, ca folosesti nu stiu ce mediu de transfer al imaginii – decoupage este. Cum am putea spune ca am facut o cutie cu tehnica servetelului si am folosit hartie de orez? )))

Decoupage-ul este acea arta care provoaca talentul fiecarui artist de a integra motivul pe un suport si a creea renumitele umbre!

Decoupage-ul este acea arta care combina motive din hartie cu alte zeci de alte materiale : culori acrilice, culori metalice, paste fine, cu granulatie, de zapada, mediumuri, geluri mate sau transparente, patine de paza de ulei, ceara sau terebentina, foite de aur, argint, bronz, luturi si portelanuri, adezivi universali sau speciali, lacuri de baza de apa sau solvent.

Decoupage-ul este acea arta care armonizeaza nuante si culori, motive si materiale cu zeci de tehnici: shabby chic, crapaturi mono si bicomponente, umbre pittorico sau cu patina, sabloane si stampile, embosare si efecte tridimensionale cu paste, gel, matrite, tehnici de antichizare cu tot soiul de materiale, efecte de rugina, de oxidare, de piatra, de sticla, de marmura si lista este atat, dar atat de lunga!!!!!

Da. Tehnica servetelului este atunci cand coloram ceva, tuflim un servetel pe capac si ….gata opera de arta! Ce conteaza cutele? E handmade! Ce conteaza ca am murdarit de jur imprejur marginile? Asa a vrut artistul! Ce conteaza ca albastrul de pe servetel nu merge deloc cu verdele laturilor? Asa a vrut clientul! Si ne ascundem sub tot felul de pretexte si ne credem mari artisti priceputi, uitand ca…tehnica servetelului este DOAR o mica parte, infima, din ceea ce inseamna Decoupage-ul.

Asa ca, e datoria fiecareia dintre noi, cele care ne pricepem cat de cat in ale acestei arte, sa informam oamenii corect si sa-i invatam diferentele dintre Tehnica servetelului si Decoupage.

Facebook Comments