Cum avem grija de pensule?

Asa cum stim, in arta decoupage-ului, 99% dintre produsele chimice sunt pe baza de apa. Nu sunt toxice, nu au miros, se usuca foarte repede, iar acest aspect poate fi un avantaj , insa si un dezavantaj.

Cand lucram pe suprafete mici, totul este simplu: coloram, spalam si gata!

Dar ce facem cand avem de colorat o suprafata mare? Ori de lacuit? Ori de lipit multe motive?

Iata cateva mici secrete care ne vor salva pensulele de la moaarte sigura dupa doar cateva utilizari:

  • de preferat este sa folosim pensule cu perii sintetici, moi si fini;
  • pensula se inmoaie in adeziv/ culoare/ lac pana la jumatatea perilor. De ce? Cand aveti o suprafata mare de lucru, daca perii pensulei vor fi imbibati pana la cotor in adeziv/ culoare/ lac, pana veti termina lucrul acestia se vor fi uscat, astfel incat pensula voastra va fi pe jumatate uscata de la jumatate in sus;
  • cand lucram pe suprafete mari, spalam pensula din cand in cand.

Am terminat lucrul. Iata ce trebuie sa facem:

  • NU uitam niciodata pensula pe masa si, daca nu avem timp/ chef sa o spalam, macar o punem intr-un pahar cu apa.
  • hotaram sa o spalam. Cum? Spalam perii pensulei usor, in palma, intorcand-o pe o parte si pe alta, pana cand apa va fi curata. Apoi picuram in palma detergent pentru vase si reluam spalarea perilor. Surpriza!!! Perii se vor umple de culoarea pe care tocmai am folosit-o! Si pana nu va fi apa curata, nu ne vom opri din spalat.
  • urmeaza sa o punem la uscat! NUUUU!! Nu o puneti in suportul vostru pentru pensule! Ideal este sa le agatati cu perii in jos! Astfel, orice rezidiu ramas va curge, nu se va intepeni in cotor! Pentru acest lucru exista suporturi speciale:
  • Daca nu aveti un astfel de suport, nu-i bai! Asezati pensula cumintica pe masa, orizontal, sa se hodineasca. Este mult mai bine decat sa o tineti cu perii in sus!

 

 

 

Atunci cand folositi si alte tipuri de lac in afara de cel pe baza de apa, este de preferat sa aveti o pensula pe care sa o folositi exclusiv pentru acel tip de lac.

Daca pensulele voastre ajung sa arate asa:

ideal este sa le…fierbeti din cand in cand! Iata cum:

  • intr-un vas puneti apa la fiert. Cand incepe sa dea in clocot, inchideti focul si adaugati in apa niscaiva detergent de vase. Puneti pensulele in apa, astfel incat ele sa stea culcate.
  • lasati apa sa se raceasca.
  • luati una cate una pensulele si spalati-le bine cu apa in care au fiert apoi clatiti-le bine.

Aceleasi mici secrete le puteti aplica si in cazul buretilor.

Succes si spor!

Facebook Comments