Spray Odif- Medium de crapare monocomponent

alt text

 

Unul dintre efectele cele mai des intalnite in arta decoupage-ului este efectul de crapare. Acest efect este de doua feluri, in functie de produsul pe care il folosim, respectiv:

– monocomponent (cand pentru obtinerea lui folosim un singur produs)
-bicomponent (pentru obtinerea lui se folosesc doua produse: step 1 si step 2).
Insa, mai multe informatii despre efectul de crapare- crackle- va voi impartasi intr-o postare viitoare.
 Acum o sa va prezint cum obtinem efectul de crapare cu ajutorul spray-ului Odif.
Avantajul acestui tip de medium este ca fiind spray, se aplica foarte usor, fara sa curga pe suprafetele verticale si rotunjite. De asemenea, se usuca in maxim 3-4 minute, in functie de conditiile de mediu. Nu este necesara aplicarea culorii imediat dupa uscarea mediumului, ci aceasta operatiune poate fi facuta oricand doriti. Eu, de exemplu, am facut aceste sticle dupa ce toata vara au stat cumintele, date cu mediumul de crapare monomomponent Odif. Si abia acum am aplicat culoarea acrilica si totul a mers perfect.
Sa incepem lucrul. Pentru proiectul de astazi avem nevoie de:
– suport – eu am ales niste sticle a caror culoare mi-a placut tare mult, mai ales ca am ales sa pastrez nuanta lor si sa vie vizibila printre crapaturi;
– culoare acrilica alba (atentie: nu toate culorile acrilice au calitatea de a forma crapaturi in combinata cu mediumul monocomponent);
– servetele, hartie de orez .
1. Am pulverizat spray pe toate suprafata sticlei si am lasat cateva minute sa se usuce. Acest tip de medium de crapare se usuca complet, fara senzatia ca suprafata este lipicioasa.
Apoi, cu ajutorul buretelui, cu partea rotunjita (avand in vedere forma suprafetei ce trebuie acoperita cu culoare, marginea rotunjita a buretelui este absolut necesara) am tamponat culoarea acrilica pe suport.
Atentie: nici prea multa culoare, nici prea putina. Nu tamponam aplicand mare presiune si nici nu revenim de mai multe ori in acelasi loc, INSA avem grija sa existe uniformitate si sa nu lasam portiuni goale pe suport.
Pe masura ce aplicati culoarea acrilica veti observa deja ca apare efectul de crapare.
2. Lasam sa se usuce foarte bine culoarea acrilica in conditii naturale! NU folosim nicio sursa de caldura!
Intre timp, pregatim motivele din servetel si hartie de orez.
Eu am ales motive cu fondul alb pentru a le putea rupe de jur imprejur si a le lipi pe suprafata alba fara frica de a se vedea diferenta intre suport si hartie.
Lipim motivul folosind o cantitate medie de adeziv.
Atentie: hartia de orez are nevoie de mai mult adeziv decat servetelul.
Asezam motivul pe partea de suport in care am avut grija ca efectul de crapare sa nu fie atat de vizibil ( cantitatea de culoare a fost mai mica sau tamponarea a fost repetata) .
3. Lasam sa se usuce foarte bine motivele si apoi antichizam cu patina pe baza de ulei. Daca vrem. Eu am preferat sa le las asa.
Va doresc sa aveti spor si inspiratie in tot ce faceti!
Facebook Comments