Cine a inventat apa calda?

…sau roata sau orice altceva vreti voi. Toti ne inspiram, mai mult sau mai putin de undeva.

De cand fac decoupage, de cca 10 ani, de foarte multe ori am auzit lucruri de genul:

  • mi-a furat ideea
  • nu arat ce fac prin grupurile de profil pentru ca vor face si altii
  • s-a inspirat de la mine, etc.

Eu cred ca exista un pic de adevar si de-o parte si de alta. Pentru ca nici tu nu poti spune ca tot ce ai facut este din pura inspiratie proprie, dar nici nu poti transporma munca ta in sursa de inspiratie, la nesfarsit.

Recunosc, de multe ori in acesti 10 ani m-am inspirat din lucrarile altora. Am folosit ceva de la ei, am pus ceva si de la mine, am adaugat ceva vazut si alta data , in functie de gusturile, cunostintele si materialele pe care le am. Uneori am stiut cui apartine lucrarea si i-am spus admirativ: “Ooo, imi place mult ideea, ti-o fur!”- si nu cred ca s-a suparat cineva. Uneori, s-a intamplat sa nu stiu cui apartine si atunci…asta a fost. Insa sunt cazuri rare, foarte rare.

Asa cum spuneam, sursele de inspiratie sunt infinite: pot veni din experienta ta proprie, pot veni de la o lucrare vazuta undeva, candva, pot veni de la o tema data, pot veni de la caii verzi pe pereti la care te uiti din cand in cand, poate veni de la lucrarea pe care fix ai vazut-o pe Facebook/ Pinterest/ Instagram aseara.

Nu cred ca este gresit, rau sau imoral sa te inspiri din munca altuia. Din contra, cred ca este un exercitiu foarte bun pentru a prinde experienta si de a capata un pic mai multa incredere in tine. INSA, exista un mare INSA. Omul ala a muncit zile bune sa faca asa ceva, a pierdut timp si energie pentru a face o compozitie. Poate ca si materiale a stricat fiindca e posibil sa nu-i fi iesit din prima asa cum o vezi tu. Iti place ideea lui, vrei sa faci la fel? Iata ce cred ca e potrivit sa faci:

– Scrie-i, spune-i ca ti-a placut si ca vrei sa incerci si tu sa faci ceva similar. Se va simti, pe buna dreptate, magulit si flatat.

– Precizeaza sursa de inspiratie atunci cand postezi fotografia lucrarii tale pe undeva. Este un pic de recunoastere a telantului si un semn de respect pentru cel care ti-a oferit ceva mura-n gura.

– Pune-ti amprenta personala pe acea lucrare. Sigur i-ai adauga ceva, sigur ai inlocui ceva. O nuanta schimbata, un element adaugat sau ceva in minus. NU copia ceva in detaliu decat daca esti la un concurs “Copy-Paste”. Ofera-ti satisfactia ca, prin ceea ce ai adaugat/eliminat, ai contribuit ca acea lucrarea sa fie si mai si.

– Nu uita ca o lucrare copiata te transporma in copiator, imitator si ca o copie, intotdeauna va fi o copie. Iar tu nu vei fi, asa cum iti doresti, un artist.

– Pune-te intr-o situatie similara: sa vezi intamplator o idee proprie copiata identic de catre altcineva. Sigur, nu ai drepturi de autor pentru munca ta, nu o poti proteja din punct de vedere legal avand in vedere ca este creatie artistica si ca orice nuanta poate insemna ca e o lucrare noua, DAR sunt convinsa ca nu ti-ar pica bine. Mergi pe principiul : Ce tie nu-ti place, altuia nu face.

Da, este adevarat. Poate ca si el a copiat ideea. Dar tu nu esti ca el, tu esti un om care se respecta pe el insusi, in primul rand, care poate aprecia munca altora si o respecta.

IDEAL este sa-ti bati si tu gaina (adica bate-ti capul) sa-ti faca o margelusa pretioasa, sa ai o idee super-mega buna, sa fii original, sa vii mereu cu ceva nou si diferit pentru a nu te pierde in multimea celor din breasla ta. Sa ai identitate, sa poti fi recunoscut, sa fii TU! Si nu se supara nimeni daca mai arunci un ochi in stanga sau in dreapta.

Nu, nu stim cine a invantat roata si nici apa calda. Dar asta nu inseamna ca e moral si sanatos sa imiti la nesfarsit munca altora. NU devenii un mic chinez, cum spune prietena mea. )))

Facebook Comments