Decoupage cu servetel pe cutie din lemn

“Cum lipim o bucata mare de servetel fara ca acesta sa se increteasca si sa apara inesteticele cute?” – aceasta este intrebarea pe care o aud la cursurile de baza de la incepatorii pasionati .

Raspunsul este unul foarte simplu: tehnica de lipire. Dar care este aceasta? Adevarul este ca sunt mai multe, insa, trebuie sa recunosc, ca ceea ce va voi prezenta in acest tutorial, este cel mai simplu si rapid mod de a lipi o bucata mare se servetel fara nici macar o cuta!

Dar sa incepem!

Avem nevoie de:

cutie din lemn

– servetel

adeziv pentru decoupage

culoare acrilica alba sau primer

patina

lac pe baza de apa 

pensula cu perii fini

– hartie de copt, fier de calcat

Primul pas: 

Vom folosi servetel si, asa cum stim, textura lui este foarte fina. De aceea va fi nevoie ca suportul nostru sa aiba culoarea alba, astfel incat fibra lemnului si nuanta naturala a acestuia sa nu fie vizibila. Astfel ca, vom colora cutia fie cu primer fie cu culoare acrilica.

Pasul al doilea: 

Asa cum stim servetelul are doua, trei sau patru straturi. In arta decoupage-ului avem nevoie doar de partea imprimata, astfel ca celelalte straturi se indeparteaza.

Pasul al treilea:

Se aplica adeziv pentru decoupage pe toata suprafata capacului si se aseaza usor bucata de servetel. Apoi, fara sa il intindem, asezam peste el hartie de copt si cu fierul de calcat incins (fara aburi!!! :-)) ) netezim foarte bine timp de cca 2 minute toata suprafata. Apoi indepartam hartia de copt. In cazul in care aceasta s-a lipit, lasati-o sa se raceasca si se va dezlipi singura.

Pasul al patrulea:

Marginile ramase ale servetelului se vor inlatura cu ajutorul unei pile de unghii din carton.

Pasul al cincilea:

Aplicam un strat de lac pe baza de apa si, dupa uscarea acestuia, incepem sa antichizam putin cutia cu ajutorul patinei pe baza de ulei. Metoda este foarte simpla: se ia cu degetul o cantitate mica de patina si se intinde biiiine de tot pe muchii si in unghiuri.

Dupa uscarea acesteia, cca 48 ore, cutia se va lacui cu cel putin 4-5 straturi de lac. Cu acest tip de lac pe care il folosesc eu, doua straturi sunt suficiente atat pentru protejarea lucrarii (este lac tare pe baza de apa) cat si pentru un aspect lucios si uniform.

Deoarece cutia este una pentru plicurile de ceai, am ales sa nu o decorez deloc pe interior, pentru a nu periclita in vreun fel continutul pliculetelor.

Iata rezultatul final:

Asa cum vedeti, cutia este imbracata doar in servetel si nu exista nici macar o cuta!

Va doresc succes si inspiratie libera!

Facebook Comments