Decoupage Art- o sansa la nemurire

Decoupage art si tehnica decoupage – o sansa la nemurire

Descoperita cu sute de ani in urma, tehnica decoupage continua sa uimeasca, sa creeze lucruri uimitoare si chiar sa influenteze destine. Decoupage art aduce frumusete si bucurie in vietile celor cu care intra in contact, reusind uneori sa creeze pentru acestia o lume mai buna. In zilele noastre, cei care au fost inzestrati cu simt artistic si care sunt dornici sa devina creatori de frumos au la dispozitie o sumedenie de materiale  care sa-i ajute sa experimenteze si sa-si dezvolte creativitatea. De-a lungul timpului decupage art a fost in atentia unor mari personalitati ai istoriei si artei, reusind sa-i fascineze si sa-i determine sa incerce sa-si infrumuseteze viata cu ajutorul unor adevarate opere de arta, fie ca a fost vorba de mobilier, piese de design interior, bijuterii sau obiecte de fashion and beauty.

Mari personalitati ale istoriei si artei au fost incantate de aceasta arta si nu au ezitat sa intre in contact cu tehnicile ei: Maria Antoaneta, Madame de Pompadour, Lordul Byron, Beau Brummell, Matisse, Picaso.

Decoupage art si istoria sa fascinanta

Decoupage art isi are originea in Siberia de Est si dateaza dinainte de nasterea lui Hristos. Pe vremea aceea tehnica decoupage-ului era folosita la impodobirea mormintelor. In secolul 12 aceasta arta a fost preluata de taranii chinezi care au creat astfel obiecte decorative care sa le infrumuseteze casele si sa le ofere acea nota de individualitate si de personalitate aparte. Popularitatea acestei arte a ajuns la apogeu in secolul 17, cand mobilierul din Extremul Orient, finisat cu ceara pentru etanseitate, a devenit un „must have”, cererea reusind sa depaseasca cu mult capacitatea de productie a producatorilor. Maestrii venetieni au inceput atunci sa foloseasca tehnica decoupage-ului pentru a crea piese de mobilier si obiecte decorative care semanau cu cele aduse din China si Japonia, diferenta fiind folosirea lacului ca inlocuitor pentru ceara de finisare.

Iata o lucrare florentina din secolul 17:

 

In prezent decoupage art este un termen cunoscut in lumea intreaga, folosit cu succes de milioane de persoane care doresc sa descopere lucruri noi, sa ia din mediul inconjurator tot ce e mai bun, mai frumos si sa creeze mici miracole care sa ramana pentru eternitate. In 1972 a fost infiintata in America o breasla care a fost deschizatoare de drumuri in acest domeniu al decoupage art, in formele sale cele mai frumoase si mai rafinate. Exista azi bresle active care folosesc tehnica decoupage-ului in America, Australia, Africa de Sud, Japonia si Anglia, tehnica ce pune imaginatia la incercare, rezultatele fiind surprinzatoare indiferent de materialele sau tehnicile folosite.

Tehnica decoupage – un mod de exprimare

Tehnica decoupage foloseste obiecte precum vasele, cutiile, panzele, vazele si multe altele pentru ca cei cu simt artistic sa-si poata exprima identitatea, personalitatea, preferintele, interesele. Obiectele astfel create sunt nepretuite, sunt unicate ce pot fi daruite din toata inima celor dragi. Tehnica decoupage nu este chiar atat de greu de invatat, iar materialele folosite sunt, in principal, hartia de orez, servetele cu imagini diferite sau hartie speciala imprimata si anumite tipuri de adezivi. Efectul final este intotdeauna fantastic si unic.

Exista anumite reguli ce trebuie deprinse si respectate pentru a ajunge un expert in decoupage art. De exemplu, obiectele ce urmeaza a fi decorate trebuie intotdeauna degresate, iar suprafetele pregatite inaintea colorarii lor. Se pot folosi multe tehnici care fac obiectele sa aiba un aspect antic, arhaic, uzat sau obiectele pot arata ca si scoase din cutie. Decoupage art poate fi un mod de exprimare pentru toti cei ce nu reusesc sa-si exprime trairile interioare intr-un alt mod, poate fi sansa catre afirmare sau doar o oportunitate pentru a crea daruri deosebite, speciale pentru persoana iubita.

Tehnica decoupage si decoupage art – poarta catre o lume a fanteziei

Decoupage art este uneori o metoda de a te detasa de cotidian, de probleme, de stres si de a te transpune intr-o lume a fanteziei, o lume in care nu exista imposibil, o lume a creatiei, a dorintelor nespuse, a viselor implinite.  Tehnica decoupage a fascinat de-a lungul timpului oameni simpli, dar si celebritati care au ales sa-si infrumuseteze caminul, viata cu creatiile unice ale celor inzestrati cu har. Exista intr-adevar oameni care nu sunt doar talentati, ci au fost inzestrati cu har, cu darul de a crea lucruri inimaginabile, obiecte care iti taie respiratia, care iti schimba perceptia asupra lumii ce te inconjoara.

Decoupage art este lumea artistilor, a creatorilor pentru care nu conteaza rasa, statutul social sau carei religii apartine fiecare. Tot ce conteaza este optimismul, bucuria de a crea, de a te reinventa. Daca vreodata ti-ai dorit sa creezi, sa te bucuri de tot ce poate fi mai frumos in lume, intra si tu in aceasta lume, invata tehnica decoupage si traieste-ti visul. Poti trai o viata plina de culoare, de bucurie, de fericire si mai ales plina de vise realizate, pentru ca in decoupage art totul este posibil.

Daca iti place „handmade” si obiectele unicat, cursuri noastre de specialitate te pot ajuta sa-ti insusesti tehnica decoupage si sa creezi propriile opere de arta. Nu ezita, in lumea decoupage art oricine e binevenit.

Ne gasesti in atelierul Chic’n Art din Bucuresti, Calea Serban Voda nr 142.

 

 

Facebook Comments