Ce este decoupage-ul?

Asa cum va povesteam intr-o postare anterioara, decoupage-ul a aparut cu cateva mii de ani in urma.

Dar ce este el?

Este acea arta de decorare a diferitelor obiecte care se face cu ajutorul unor imagini lipite (motive le numim). Aceasta este conditia de baza!!! Insa, aceste “lipituri” trebuie sa se impleteasca armonios cu culori acrilice, cu diferite tipuri de pasta, patina si muuuulte altele. Adica sa integram motivele pe suport si sa nu mai para simple lipituri.

Se poate decora orice tip de suprafata, orice obiect, indiferent ca este vechi sau nou, ca este din lemn sau pluta, ca este pentru gradina sau camera copilului, ca are rol decorativ sau va fi folosit in mod repetat pe parcursul unei zile.

Ce motiv poate fi lipit? Hartia de decoupage, hartia de orez, servetelul- indiferent de tehnica folosita pentru ca imaginea sa ramana pe suport ani buni. In aceasta categorie de tehnici intra atat metoda clasica, cu adeziv, cat si transferul de imagine cu medium-uri speciale. Motivele pot fi rupte, decupate sau lipite exact cum sunt . Totul tine de ceea ce urmeaza sa faceti si de rezultatul final pe care il doriti.

Decoupage-ul nu este tehnica servetelului. Decoupage-ul este mult mai mult! Un motiv poate fi lipit pe o suprafata , cu usurinta, de catre oricine, insa….ceea ce urmeaza este secretul unei creatii adevarate si acolo se va vedea maiestria fiecaruia, cunostintele pe care le are si inspiratia proprie. Totul trebuie sa fie o combinatie de materiale, de tehnici, de idei. Totul intr-un mod echilibrat si armonios. Deci, tehnica servetelului este parte a decoupage-ului.

Se poate ca decoupage-ul ( motivul lipit) sa aiba efect tridimensional: atunci cand peste motiv vom aplica materiale care il va scoate in relief. El poate fi combinat cu orice alta tehnica, ale altor arte: modelaj, scrapbooking, powertex, pictura, etc.

Acestea fiind spuse, puteti incerca! Spor si inspiratie sa aveti!

Facebook Comments